PGGM: een gezond gebouw voor haeppey gebruikers

Opdrachtgever

PGGM

Land

Nederland

Locatie

Zeist

Status

Onderhoud

De gebruiker centraal
Sinds 2016 zijn Strukton en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM hechte partners. Ons gezamenlijke doel? Een gezond gebouw met tevreden gebruikers. Dat doen we door het kantoor van PGGM continu duurzamer te maken én met datagedreven beheer en onderhoud (B&O). Zo monitoren we met Strukton PULSE o.a. het energieverbruik. En met de sensoren van haeppey hoe ‘gezond’ werken in het pand is. Waar nodig doen we aanpassingen.

We meten hoe gezond werken in het pand is en passen het waar nodig aan. Zo werken we aan een duurzaam gebouw met tevreden gebruikers.

We doen bij PGGM het beheer, elektrotechnisch, werktuigbouwkundig en bouwkundig onderhoud en we verminderen het energieverbruik. Dankzij onze integrale aanpak lukt het om het al zeer duurzame gebouw – met o.a. zonnepanelen, warmtepomp en warmte-koude-opslag – verder te verduurzamen.

Samen nóg duurzamer

Het gebouw van PGGM ontving de very good BREEAM-NL In-Use classificatie die voldoet aan de nieuwste richtlijnen. Het pand is dus al behoorlijk duurzaam. Toch weerhoudt dat Strukton Worksphere en PGGM er niet van het pand en terrein nog energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Met 358 extra zonnepanelen bijvoorbeeld. Met die opgewekte energie kunnen medewerkers van PGGM hun elektrische auto’s opladen. Zo rijden ze jaarlijks 712.000 kilometer elektrisch op duurzaam opgewekte stroom. Samen besparen zij 60 ton CO2.

En het stopt niet bij zonnepanelen. Bij elke uitbreiding of aanpassing in het pand kijkt Strukton Worksphere of de isolatie nog beter kan. Met innovatieve proeven zoals PCM (phase changing material) moet het pand nóg duurzamer worden. Deze zoutoplossing wordt op plafonds aangebracht en slaat energie op. In de zomer zou het moeten helpen bij de koeling, in winter juist bij het verwarmen van het pand.

Beheer en onderhoud met data
Als proef meten we op sommige plekken met sensoren van haeppey o.a. de luchtvochtigheid, temperatuur, lichtsterkte en het geluidsniveau. Met die data verbeteren we de werkomgeving, bijvoorbeeld met geluidsabsorberende verf. Strukton PULSE meet daarnaast o.a. het verbruik van installaties, laadpalen en de warmte-koude-opslag. Hierdoor voorkomen we storingen, onderhouden we op tijd en verduurzamen we nog verder waar mogelijk.

Lees meer

Maak kennis met onze andere projecten