The Green House: beleef circulariteit

Opdrachtgever

R Creators

Land

Nederland

Locatie

Utrecht

Status

Opgeleverd

Een volledig herbruikbaar paviljoen met circulaire businesscase en -exploitatie
Gemeente Utrecht kiest voor een gefaseerde ontwikkeling van het stationsgebied, waarin men ruimte wil geven aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Als onderdeel van project rijkskantoor De Knoop bouwde consortium R Creators in 3 maanden een volledig remontabel horecapaviljoen. Hergebruik van materialen en geprefabriceerde elementen maakten de snelle bouw mogelijk. Het paviljoen is dé circulaire ontmoetingsplaats: reduce, re-use & recycle.

The Green House: een duurzame, circulaire vastgoedontwikkeling in hartje Utrecht. Voor 15 jaar én 1 dag!

R Creators ontwikkelde een volledig remontabel horecapaviljoen. Het paviljoen is inmiddels dé circulaire ontmoetingsplaats: reduce, re-use & recycle.

Circulair werken betekent integraal samenwerken, van ontwerp tot exploitatie

De gemeente Utrecht kiest voor een gefaseerde ontwikkeling van het stationsgebied. Op het terrein tussen het hoofdkantoor van de Rabobank en rijkskantoor de Knoop komt over 15 jaar een groot woongebouw of kantoor. Stad en Rijk wilden het terrein al wel zo snel mogelijk een tijdelijke invulling geven om het gebied levendig te maken. In het bestemmingsplan was al horeca opgenomen. Daarnaast wilde men invulling geven aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen.
R Creators (Strukton, Ballast Nedam en Facilicom) vroeg Albron een op circulaire filosofie gebaseerd horecaconcept te ontwikkelen en te exploiteren. In de vorm van een samenwerkingscontract in plaats van een huurcontract. Circulair werken betekent samenwerken door de hele keten heen. Die samenwerking begint al in de ontwerpfase. Zo kunnen alle partners integraal kijken naar alles wat in het pand nodig is.
De te maken (ontwerp)keuzes toetsten we aan de mate van circulariteit, met de ‘building circularity index’ als meetlat. Bijvoorbeeld de gevelplaten die van kazerne De Knoop komen, het werken met pay-for-use, waarbij we leveranciers betalen voor het gebruik van producten, en de eye-catcher: de inpandige kas ‘the urban farm’.

Beleef The Green House
De deuren in Utrecht zijn open. Ontdek alle  meer dan 50 circulaire verhalen achter The Green House. Proef deze circulaire ontwikkeling. Loop virtueel door The Green House en ontdek alle duurzame verhalen.

Bekijk de films
De weg naar de realisatie van The Green House legden we vast in een documentaireserie. Kijk met ons mee.
aflevering 1 – Op weg naar een haalbaar en houdbaar circulair (horeca)concept
aflevering 2 – Hier staan de keuken, de urban farm en de menukaart centraal
aflevering 3 – Over pay-per-use en samenwerken met leveranciers
aflevering 4 – Maak kennis met de medewerkers van The Green House
aflevering 5 – Trots, we zijn open! Een terugblik op onze ontdekkingstocht

The Green House als circulaire trendsetter
Circulariteit is:
• Toepassing van duurzame energie, biobased- of volledig recyclebare materialen
• Bruikbare materialen en energie uit afval- of bijproducten halen
• De levenscyclus van producten verlengen door reparatie, upgrading en wederverkoop
• Met deelplatformen zorgen voor een toename van het gebruik van producten
• Betalen voor het gebruik of resultaat van een product (pay for use)
• Materiaalgebruik en energieverbruik beperken

Als ontmoetingsplaats voor circulariteit, centraal gelegen in hartje Utrecht naast OV-knooppunt Utrecht Centraal, wil The Green House dé trekpleister zijn voor iedereen die professioneel of privé wil genieten en geïnspireerd wil raken over circulaire economie. Het paviljoen jaagt met een bijzondere beleving van horeca, (flex)werkplekken, urban farm en innovaties het circulaire gedachtengoed aan. Albron (Facilicom) zal de exploitatie circulair vormgeven waarbij terugdringen van afval, energie en watergebruik aan de basis staat. Gaan we in de toekomst zelfs een ‘stekkervrije’ keuken realiseren?

Lees meer

Maak kennis met onze andere projecten