Perry van den Aker, uitvoerder op project Nikhef-gebouw

Bij Strukton Worksphere werken ervaren en bevlogen vakmensen dag in, dag uit aan bijzondere projecten. Dat brengt hen dus ook op bijzondere plekken. Zoals het Nikhef-gebouw in Amsterdam, waar onder andere elementaire bouwstenen van ons universum worden onderzocht. Als Hoofduitvoerder Techniek houdt Perry van den Aker zich ook met bouwstenen bezig, maar dan die van het gebouw zelf. Samen met zijn team onderwerpt hij het gebouw aan een grondige renovatie én uitbreiding, terwijl het werk van Nikhef gewoon doorgaat.

Ruim 35 jaar in dienst.

“Ik werk bij Strukton Worksphere als Hoofduitvoerder Techniek. Op 4 november 1985 kwam ik in dienst, maar niet direct bij Worksphere zelf. Het bedrijf waar ik toen werkte, heeft namelijk op 1 februari 2009 zijn installatie-tak aan Worksphere verkocht. Gelukkig hebben wij onze dienstjaren behouden. Daardoor ben ik op papier nu dus toch echt ruim 35 jaar in dienst. Mooi toch? Ik ben mijn loopbaan begonnen als ‘meniër’. Er was op een project namelijk afgesproken, dat de leidingen in de kruipruimte ongemenied gemonteerd zouden worden. Dus daarna moesten deze worden gemenied. Ik heb dit ruim een jaar gedaan. Daarna ben ik als hulpmonteur bij het bedrijf in dienst gebleven. Ik groeide al redelijk snel door naar leidinggevend monteur en daarna naar meewerkend uitvoerder. Bij de overname door Worksphere werden wij eerst in Breda geplaatst en op 1 september 2009 kwamen wij bij de afdeling projecten erbij. In de afgelopen jaren heb ik veel vlieguren als Uitvoerder gemaakt en kon ik de stap naar Hoofduitvoerder Techniek maken. Al met al mooie stappen, als ik er zo op terugkijk.”

Met de juiste bouwstenen het Nikhef-gebouw op alle elementen toekomstklaar maken.

Perry van den Aker

70% van het wereldwijde internet online houden.

“Als ik kijk naar het project waaraan ik nu werk en de rol die ik hier mag vervullen, dan kan ik je vertellen dat het Nikhef-project best wel een stevige, maar wel een mooie uitdaging is. Worksphere werkt namelijk aan een grondige renovatie van Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam. Nikhef is een mooie en interessante klant. In het pand zit één van de drie belangrijkste datacenters van de wereld. Als hier iets mis gaat, dan zit ongeveer 70% van de wereld zonder internet. Als je bedenkt dat we de hele renovatie, inclusief een flinke uitbreiding uitvoeren terwijl de klant het pand in gebruik blijft houden, dan kun je je voorstellen hoe groot de uitdaging is. Het is dus mijn verantwoordelijkheid om de uitvoering van alle werkzaamheden in goede banen te leiden én daarbij de klant zo min mogelijk te belasten. Zo heb ik het nog niet eerder meegemaakt.”

Niets is onmogelijk.

“Tijdens mijn werkdag hier op het Nikhef-project houd ik me voornamelijk bezig met het aansturen van de montagewerkzaamheden, het controleren en bewaken van de detailplanning en het controleren op kwaliteit en veiligheid. Wat me daarin het meest aanspreekt en eigenlijk in m’n hele rol bij Worksphere, is het totale team. Van de mensen die de keet schoonhouden tot de projectmanager of projectdirecteur. Iedereen heeft dezelfde drive. Om het maximale uit het project te halen én daarbij ook de verwachtingen van de klant te overtreffen. Natuurlijk spreek ik ook de klant, oftewel de gebruiker en de adviseur op het project regelmatig. Dat gaat op dit project heel goed. Sowieso is het mijn ervaring dat de meeste klanten de samenwerking met Worksphere als prettig ervaren. Al zijn er uiteraard ook wel eens momenten, waarop klanten het ook wel eens anders ervaren door verschil van mening of visie. Dan is het aan ons team om die ervaring door goed werk weer om te draaien naar het positieve. Gelukkig is Worksphere onderdeel van een groter geheel. En dat betekent dat eigenlijk niets onmogelijk is. Op elk gebied zit er binnen het bedrijf een afdeling die ergens in is gespecialiseerd. Dus qua bouw kunnen we alle faciliteiten aanbieden, ook als het complex wordt. Zoals ik bij een eerder project al eens meemaakte. Toen gingen we aan de slag voor de Hulp-Warmtekrachtcentrale De Waalsprong in Lent; misschien wel het mooiste project wat ik ooit gerealiseerd heb. Alles wat je beetpakte was groot en zwaar, leidingen waren DN500 en de twee ketels waren zo groot, dat ze als “uitzonderlijk vervoer” vanaf de Bosch-fabriek in Duitsland naar Lent zijn getransporteerd. Ze konden niet onder een viaduct door dus ze moesten dan steeds van de snelweg af, het viaduct omzeilen en weer terug de snelweg op. Uiteraard werkten we met een topteam. Dat hebben we hier nu ook bij het Nikhef-project en daar ben ik wel blij mee.”

Sociaal bedrijf, loyaal team, mooie projecten.

“Werken bij Worksphere betekent voor mij de kans om te werken aan mooie projecten bij een sociaal bedrijf en toch ook steeds weer uitgedaagd worden om een stapje verder te komen. Ik werk hier natuurlijk al heel lang, dus ik ben niet helemaal objectief. Tegelijk heb ik ook veel van het bedrijf gezien. En het valt mij op dat er nog veel meer mensen zijn, die over algemeen al een lange werkcarrière hebben bij Worksphere. Misschien komt dat ook door de kansen die je hier krijgt om je verder te ontwikkelen. Ik zie dat veel mensen die kansen graag aanpakken. En dat is natuurlijk ook voor Worksphere goed. En ja, voor de klanten is dat ook goed natuurlijk. Die kunnen rekenen op vakkundige mensen, die loyaal zijn en met passie hun vak uitoefenen. Dat en het feit dat Worksphere het totale pakket kan aanbieden, van zowel bouw als installaties, is voor een klant natuurlijk ook wel fijn.”

Open voor nieuwe uitdagingen.

“Hoe ik mijn toekomst hier zie? En waar ik over 1 tot 3 jaar sta? Ik heb in de afgelopen jaren misschien wel alle stappen gezet die er te zetten zijn. Ik ben ook best wel trots op de mooie en bijzondere projecten, die ik op heel veel bijzonder locaties heb mogen doen. Zoals ik het nu zie, denk ik wel dat ik nu op mijn eindfunctie ben aangekomen. Maar wie weet wat Worksphere nog meer voor plannen heeft met mij. Het bedrijf staat natuurlijk ook niet stil en blijft zich ontwikkelen. Dat kan weer andere vaardigheden vragen, of nieuwe rollen mogelijk maken. Ik zie het maar zo, het komt zoals het komt. En ik zal altijd openstaan voor een nieuwe uitdaging binnen Worksphere. Maar voor nu richt ik mij op het Nikhef-project en wil ik mezelf eerst verder blijven ontwikkelen in mijn huidige functie; ik ben vast en zeker nog steeds niet uitgeleerd!”

Wil jij ook onderdeel worden van dit team?

Spreekt het verhaal van Perry je aan en ben jij op zoek naar een uitdagende plek bij een fijn bedrijf met mooie opdrachtgevers, leuke collega's, fijne systemen, mooie gereedschappen, goede arbeidsvoorwaarden en nog veel meer?