Met data-analyse kun je veel bereiken in Food & Beverage

Producenten in Food & Beverage kunnen hun processen verbeteren door effectief gebruik te maken van data. Tegelijk valt er op het gebied van verduurzaming veel winst te halen. Henk Lier legt in zijn blog uit hoe dit werkt. Hij is directeur Industrie bij Strukton Worksphere en verantwoordelijk voor de divisie Food & Beverage.

Food & Beverage is best een conservatieve industrie. En toch: als er één sector is die continu vernieuwt, dan is het Food & Beverage. De veranderende wens van de consument is een belangrijke aanjager voor innovatie. Als consumenten zijn we bewuster bezig met voeding en gezondheid. We willen meer en meer gemak en kiezen steeds vaker voor lokale, gezonde en vegetarische producten. Ook weten we graag waar ons voedsel vandaan komt en stellen we hoge eisen aan voedselveiligheid en duurzaamheid. Volop dynamiek dus. Daarom vind ik het een boeiende bedrijfstak. Bij een vorige werkgever was ik bijna 11 jaar in deze branche actief. Alle kennis en ervaring die ik daar opdeed, zetten we nu met ons team bij Strukton Worksphere in om producenten vooruit te helpen.

Efficiënt produceren met hulp van data

Voor producenten is het niet alleen de uitdaging om consumenten aan zich te blijven binden, maar ook om efficiënt te produceren. Automatisering en digitalisering bieden daarvoor de oplossing. Automatisering is nodig om op de juiste schaal tegen zo laag mogelijke kosten te kunnen produceren. En door te digitaliseren kun je data effectief verwerken om productieprocessen te optimaliseren. Met Strukton Worksphere boeken we daarmee heel mooie resultaten.

Neem een diervoederproducent. Diervoeding bestaat uit 9 basisproducten. Om de gewenste voedingswaarde te krijgen, kun je die in verschillende hoeveelheden met elkaar mengen. Meerdere recepten leiden dus tot hetzelfde resultaat. Dat is interessant, omdat de prijzen van de basisproducten fluctueren. Soja kan bijvoorbeeld duurder worden, terwijl mais in prijs daalt. Door alle data van prijzen en benodigde hoeveelheden per recept geautomatiseerd met elkaar te combineren, kan de fabrikant het goedkoopste recept kiezen. Mét behoud van de voedingswaarde.

Ook bij het onderhoud aan apparaten en installaties kun je met data veel voordeel bereiken. Nu worden onderdelen vaak nog preventief vervangen: als de levensduur bijvoorbeeld 10 jaar is, wordt er na 9 jaar voor de zekerheid een nieuw onderdeel ingezet. Maar door naar de data te kijken, kun je nauwkeurig beoordelen wanneer een onderdeel écht aan vervanging toe is. Daarmee kun je kosten besparen, ook al omdat je onnodige stilstand van de machine voorkomt.

Voor producenten is het niet alleen de uitdaging om consumenten aan zich te blijven binden, maar ook om efficiënt te produceren.

Henk Lier

Datagedreven besparen en verduurzamen

Bij Strukton Worksphere zijn we sterk in datagedreven werken. Data geven onze specialisten steeds meer inzicht en kansen om jou goed te adviseren. Over optimale processen, over onderhoud, maar bijvoorbeeld ook over energiegebruik en duurzaamheid. Nog niet zo lang geleden speelden deze onderwerpen nauwelijks een rol binnen Food & Beverage, omdat energie- en waterverbruik slechts een beperkt aandeel is in de bedrijfskosten. De torenhoge energieprijzen maken het nu relevanter om op energie te besparen. Met een datagedreven aanpak is die besparing al gauw 10 procent, zo leert de ervaring. Los daarvan is investeren in duurzaamheid goed voor reputatie en imago. Dat is voor de sector van groot belang.

Groot voordeel voor jou als opdrachtgever is dat we bij Strukton Worksphere alles in huis hebben om je te ondersteunen – van idee tot en met de multidisciplinaire  uitvoering en onderhoud. We kunnen daardoor goed plannen en snel werken. Bovendien heb je één aanpreekpunt. Een ander voordeel is dat we ontzettend veel expertise in huis hebben. In Food & Beverage worden steeds hogere eisen gesteld aan voedselveiligheid. De hygiëne in een fabriek kruipt daardoor dicht aan tegen die in de farmaceutische industrie en cleanrooms. Zo nodig kunnen wij makkelijk kennis ophalen bij onze collega’s die in deze markten actief zijn.

Betrokken samenwerken

Als bedrijf zijn we nog relatief kort actief in de markt voor Food & Beverage, sinds 2015. Dat we al veel bereikt hebben, heeft te maken met onze manier van werken. We zijn betrokken, denken proactief mee, we zijn er voor jou als klant. Ik merk dat veel klanten specifiek naar een bepaalde specialist vragen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Ze kiezen eerder voor de naam van een medewerker dan voor de naam van het bedrijf. Dat zegt veel over onze mensen, hun betrokkenheid, hun kennis en kunde. Als je dan weet dat achter die specialist een groot team staat met een bulk aan expertise, dan is het duidelijk dat we samen veel kunnen bereiken.

Henk Lier, Marktmanager Industrie

Ben je benieuwd welk team er achter mij staat en hoe wij samen veel kunnen bereiken? Ik ga er graag over met je in gesprek.


+31 (0)6 5475 6102

Lees meer

Ontdek onze verhalen, projecten en nieuwsberichten