Valideren met Worksphere: in kortere tijd groen licht voor je operatiekamer of cleanroom

Het valideren van operatiekamers en cleanrooms in de zorg-, semiconductor- en farmasector is secuur werk. Maar omdat het drukbezette ruimten zijn, is snelheid van belang. Daarom biedt Worksphere nu zorgvuldige validatie met kortere doorlooptijd. Een kwestie van slim plannen en voorbij de cijfers kijken, schrijft technisch specialist Vincent van Benthum.

Begin dit jaar ben ik bij Worksphere begonnen als validatie-expert. Ik breng ruime ervaring mee in het valideren van de luchtkwaliteit in speciale ruimten, zoals operatiekamers in ziekenhuizen of privéklinieken en cleanrooms in de semiconductor- en farmaceutische industrie. De technische installaties op dit gebied ken ik door en door.

Dat Worksphere deze kennis en kunde nu in eigen huis heeft, betekent dat het voor opdrachtgevers naast projecten, onderhoud en beheer ook de validatie kan verzorgen. Meten, eventuele problemen oplossen, controleren – in veel gevallen is het voortaan in één sessie geregeld.

Voor klanten is dat pure winst. Het valideren van de luchtkwaliteit in speciale ruimten moet namelijk niet alleen zorgvuldig gebeuren. Het is ook zaak dat deze ruimten elk moment van de dag beschikbaar zijn. Precies die combinatie van zorgvuldigheid en beschikbaarheid bieden we opdrachtgevers nu.

Logisch plannen
Zo was ik laatst met een monteur bij een medisch centrum. De ventilator van de luchtbehandelingskast in een operatiekamer (OK) had het begeven. Een serieus probleem, want die kast moet zorgen voor precies de juiste luchtkwaliteit, koeling en druk. En er stonden veel operaties gepland. De monteur verving dus snel de motor. Ik controleerde tijdens hetzelfde bezoek de luchtkwaliteit en kon richting klant meteen de OK vrijgeven. Alles was in één keer gefikst.

Of neem het voorbeeld van een andere opdrachtgever, een grote farmaceut. Worksphere is daar betrokken bij de jaarlijkse onderhoudsstop van de fabriek. Omdat er in zo’n periode veel monteurs in- en uitlopen en deuren open en dicht gaan, kan je de drukhiërarchie van de cleanrooms – de hiërarchie die vuile lucht buiten houdt – niet goed meten. Dat gebeurde daarom altijd pas nadat de stop ten einde is. Dat is begrijpelijk, maar inefficiënt; eventuele aanpassingen moeten dan namelijk na de stop plaatsvinden, als de boel weer draait. Ook moet er een expert terugkomen voor een tweede meting.

Dus opperde ik dit jaar om voorafgaand aan de stop een nulmeting uit te voeren. Gewoon toen de fabriek nog in bedrijf was. Problemen die hierbij aan het licht kwamen, verhielpen mijn onderhoudscollega’s en ik vervolgens tijdens de stop. Vervolgens deden we een controlemeting en rondden we de klus weer netjes af.

Naar het hele plaatje kijken
Efficiënt valideren is niet alleen een kwestie van logisch plannen. Het is ook belangrijk dat je oog hebt voor de context waarin je valideert. Je moet weten wat je doet, en snappen wat je meet. Als je aan een klep draait, moet je begrijpen welke gevolgen dat heeft voor het proces in de OK of cleanroom. En als uit een meting bepaalde waarden rollen, moet je kunnen herleiden waar die vandaan komen. In de tien jaar dat ik dit werk nu doe, heb ik dat altijd het mooist gevonden: niet alleen naar de getallen kijken, maar naar het hele plaatje.

Een ziekenhuis waarvoor wij werken had bijvoorbeeld moeite om de lucht in de OK te ontvochtigen. In onze metingen zagen we dat de vochtigheid inderdaad hoog was. Ik besloot een kijkje te nemen in de technische ruimte en ontdekte dat daar onderhoud werd gepleegd aan een koelmachine. Die werd door de monteurs regelmatig uit- en aangezet, wat de luchtvochtigheid in de OK bleek te beïnvloeden. Iets waar je pas achter komt als je voorbij de cijfers kijkt – en weet wat er achter de schermen gebeurt.

Meten, duiden en oplossen
Natuurlijk meet ik niet alles in mijn eentje. Bij grote projecten werk ik samen met een team van validatie-experts. In dat geval treed ik op als schakel tussen klant en team. Maar ook dan scheelt het tijd dat ik bij afwijkingen in de meetwaarden meteen kan analyseren wat het probleem is, om dat vervolgens te verhelpen. Als het even kan nog tijdens hetzelfde bezoek.

Meten én oplossen. Voor mij als vakmens is het een fantastische combinatie. Maar ook eentje die broodnodig is. Eentje die klanten tijd en geld bespaart. En die zorgt voor schone, optimaal beschikbare OK’s en cleanrooms.

Dat Worksphere deze kennis en kunde nu in eigen huis heeft, betekent dat het voor opdrachtgevers naast projecten, onderhoud en beheer ook de validatie kan verzorgen.

Vincent van Benthum - Technisch specialist

Benieuwd hoe Worksphere jou helpt om je OK’s en cleanrooms efficiënt te valideren?

Mijn collega Ben Alen en ik gaan er graag over met je in gesprek. Op onze website lees je alvast meer over ons werk voor zorgvastgoed.Ben AlenE-mail: ben.alen@strukton.com Tel: 06 53 31 41 70Vincent van BenthumE-mail: vincent.vanbenthum@strukton.comTel: 06 29 47 59 11