Hypermodern OK-complex voor de beste zorg én verblijf

Nederlands modernste operatiecomplex en centrum dagbehandeling in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is officieel geopend.

Acht hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer, telt het OK-complex. Centraal staat dat de patiënt de beste kwaliteit krijgt, qua zorg én verblijf.

Nederlands modernste operatiecomplex en centrum dagbehandeling in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is officieel geopend. Acht hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer, telt het OK-complex. Centraal staat dat de patiënt de beste kwaliteit krijgt, qua zorg én verblijf.

De nieuwbouw was nodig niet alleen omdat er steeds meer apparatuur tijdens een operatie beschikbaar moet zijn, maar ook omdat er steeds betere technieken beschikbaar zijn om complexe operaties te verrichten. Het Maxima Medisch Centrum (MMC) zet bijvoorbeeld als eerste in Nederland de Senhance-robot in, die tot nu toe alleen elders in Europa en in Amerika wordt gebruikt. De nieuwe OK’s zijn mede daarom in oppervlakte een stuk groter; daarnaast zijn de OK’s voorzien van de nieuwste apparatuur én luchtbehandeling. In het nieuwe complex zorgen veel daglicht, een efficiënte routing (één richting verkeer) door het complex en natuurlijk kleurgebruik ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen en dat het een fijne werkplek is voor medewerkers.

Voorbereiding
Vijf jaar voorbereiding zijn vooraf gegaan aan de start bouw. Bij deze voorbereiding zijn alle disciplines die in het OK-complex werken betrokken geweest. Een risicoanalyse deed het MMC kiezen voor nieuwbouw in plaats van voor renovatie van het bestaande complex. Zo kon het nieuwe complex sneller en met minder overlast voor de zorg worden gerealiseerd. Belangrijk voor de continuïteit van de zorg. De gedegen voorbereiding met alle betrokkenen, de visuele doorvertaling in BIM en artist impressions zorgden dat slimme oplossingen ook werkelijkheid zijn geworden.

Integrale aanpak
Dit geïntegreerde contract in de vorm van een UAV-GC ‘light’ bood zowel zekerheid als flexibiliteit. Zo werd bijvoorbeeld de hybride operatiekamer later aan het OK-complex toegevoegd. Ook de wijze waarop de wens voor meer daglicht geïntegreerd is in het ontwerp valt op. Zowel voor medewerkers als voor een patiënten levert dit een grote bijdrage aan hun welbevinden.

Nieuwbouw
Het nieuwe OK-complex voor MMC Veldhoven omvat drie bouwlagen en heeft een vloeroppervlakte van 8.000 vierkante meter. Het centrum voor dagbehandeling voor kinderen en volwassenen, ruimte voor preoperatieve opnamen en aanpalende ruimten zijn te vinden op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn de operatiekamers gesitueerd en de tweede etage is het episch centrum wat betreft de techniek. Ook is de nieuwbouw onderhoudsvriendelijk ontworpen en gerealiseerd.

Nieuwbouw

De oplevering van het OK-complex was in de herfst gepland, maar door de goede voorbereiding en samenwerking in de bouwcombinatie van Strukton Worksphere en Carebuilders werd het project half juli al opgeleverd.

Strukton Worksphere staat voor het creëren van gezonde gebouwen. Dit doen wij door de gebruikers en het gebouw met al haar data slim op elkaar te laten aansluiten. Met als resultaat een positieve ervaring/beleving van uw zorggebouw. U bent goed in zorg. Wij hebben veel kennis omtrent gebouwen. Samen leveren wij de beste zorg in gezonde gebouwen.

Bouwen in BIM

Bij MMC is BIM de onderlegger voor de visualisatie, coördinatie en integratie van alle processen rondom de uitbreiding en nieuwbouw van operatiekamers.