Emma Rijpstra, energieconsultant

“Ik werk hier sinds september 2017 en ik weet nog goed hoe bijzonder ik het vond dat de mensen hier fluitend door de gang liepen toen ik kwam solliciteren. Ik had drie jaar bij een ander bedrijf gewerkt en was eigenlijk een beetje zoekende. Via via kende ik Strukton wel maar toen ik voor het eerst een gesprek hier had, was er geen passende vacature. Twee maanden later kwam de functie van energieconsultant vrij en werd ik aangenomen. Ik val onder de afdeling Technical Support and Consultancy maar ben gedetacheerd in de regio Noord. De ene dag werk ik in Deventer en de volgende dag in Groningen of Leeuwarden. Ik ben veel onderweg, ook naar klanten.”

Dat ik zoveel verschillende klanten mag helpen met hun transitie naar duurzame energie, is supergaaf

Transitie naar duurzame energie

“Mijn dagen zijn heel verschillend. Ik kan ’s ochtends een presentatie houden over een energiescan die we bij een klant hebben uitgevoerd en ’s middags overleggen met een collega hoe we het kantoor in Groningen kunnen verduurzamen. En de volgende dag ben ik met een beheertechnicus en/of monteur op locatie om te kijken welke energiebesparende maatregelen we voor een klant kunnen uitvoeren. Daar maak ik dan vervolgens een advies voor. Het geeft veel voldoening als de klant zich herkent in ons advies en het vertrouwen aan ons geeft om de plannen verder uit te werken. Het is sowieso een mooie markt om in te werken; de transitie naar een duurzaam energiesysteem is volop bezig en ik ben er trots op dat ik klanten kan helpen die overstap te maken. Net als mijn dagen zijn ook de vragen van klanten heel divers. Sommige klanten zijn heel ambitieus en willen energieneutraal of gasloos worden. Anderen vinden het prima als ze genoeg energiebesparende maatregelen nemen om aan de wet- en regelgeving te voldoen.”

Emma behoort tot de top 10 vrouwelijke voortrekkers in het toepassen van digitalisering, technologie, open innovatie, duurzaamheid en of circulariteit voor een beter gebouwde omgeving.

Real Estate Building Futureproof Awards

Razendsnelle ontwikkelingen

“De ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie gaan razendsnel en via seminars, beurzen en evenementen waarin dit thema centraal staat, probeer ik bij te blijven. Strukton investeert echt in de ontwikkeling van haar medewerkers. Sinds ik hier werk heb ik meer aan bijscholing gedaan dan in de voorgaande drie jaar. We groeien heel snel en ik hoop dat we de komende jaren veel meer klanten mogen helpen in hun duurzaamheids- en energietransitie. Ik hoop ook dat we tegen die tijd echt multidisciplinair werken. De duurzaamheidstransitie vraagt van ons dat we minder traditioneel denken en buiten onze scope kijken. Dat is de grootste uitdaging om in deze branche het verschil te maken.”

bekijk vergelijkbare banen als die van Emma

Wil jij ook een baan als energieconsultant of wil je op ander vlak bezig zijn met nieuwe technieken op het gebied van energie? Bekijk functie die die van Emma raken!