‘Mijn afstudeeronderzoek is hier toepasbaar’

Ik sta nu helemaal aan het begin van een hopelijk mooie carrière als adviseur in de wereld van bouw en architectuur.

Dé grote opgaves worden de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Ik ben zelf ook gemotiveerd om daaraan een steentje bij te dragen. Binnen dit vakgebied gaat me dat zeker lukken!

Bouwkundestudente Lenny Mennen (24) staat aan het begin van haar carrière in de gebouwtechniek. Ze weet nu al goed hoe die wereld eruitziet, dankzij twee bijbanen én een afstudeeronderzoek bij Strukton Worksphere.

Architect worden. Met dat idee was ik begonnen aan de studie Bouwkunde aan de TU Eindhoven. Maar mijn voorkeur veranderde tijdens het studeren. Het is een brede studie, waarin aandacht is voor allerlei aspecten van de bouw. Niet alleen het ontwerp, maar ook het proces en de techniek. Bij dat laatste is steeds meer mijn hart gaan liggen, en dan vooral de bouwfysica. Het gaat daarbij om de prestaties van gebouwen, vooral op het gebied energie en comfort. Een werkveld waar Strukton Worksphere zich ook volop mee bezighoudt. 

“Ik moest het verschil kennen tussen elektrotechnische en werktuigbouwkundige kwesties. Dat was leerzaam.”

Bijbaan op de servicedesk
Als student kon ik wel een extra verdienste gebruiken. Via Facebook zag ik een vacature voor medewerker van de servicedesk van Strukton Worksphere in Son, iets boven Eindhoven. Een ideale bijbaan, leek me. Ik heb daar 2,5 jaar met veel plezier gewerkt. Natuurlijk, ik was geen gebouwen technisch aan het inrichten. Maar ik kreeg wél een aardig beeld van het werk bij Strukton. Klanten belden me om storingen of reparatie-opdrachten door te geven, die ik vervolgens doorzette naar de juiste monteurs. Daarvoor moest ik het verschil kennen tussen elektrotechnische en werktuigbouwkundige kwesties. Dat was leerzaam. En misschien wel het beste gevolg: ik legde contacten bij een vooraanstaand bedrijf op mijn eigen vakgebied. Niet onhandig!

Die contacten kwamen goed van pas toen ik zocht naar een geschikte plek om mijn afstudeeropdracht te doen. Ik had intussen gekozen voor de master Building Physics & Services. Het leek me heel fijn als ik onderzoek kon doen op een plek waar de uitkomsten en adviezen ook praktisch toegepast kunnen worden. Dat geeft veel meer voldoening dan wanneer mijn onderzoek alleen theoretisch blijft. Gelukkig werd ik bij Strukton Worksphere met open armen ontvangen.

De afgelopen maanden heb ik hier onderzoek gedaan naar hoe Strukton Worksphere snel en efficiënt de risico’s rondom gebruikersgedrag kan inschatten. Soms biedt Worksphere klanten aan om voor hen een energiebesparende maatregel te financieren. Isolatie van buitenmuren, bijvoorbeeld. De besparing die dat oplevert, wordt dan gesplitst tussen de klant en Worksphere. Wel is het dan handig als Strukton Worksphere goed inschat hoe groot die besparing kan worden en wat de grootste risico’s zijn. Gebruikersgedrag is daar een van, terwijl Strukton Worksphere daar zelf weinig invloed op heeft. Ik heb daarvoor een stappenplan ontwikkeld, met daarin een snelle methode om het aantal simulaties te verminderen.

Van data naar duurzaamheid
Voor mijn onderzoek zit ik drie dagen per week bij Strukton Worksphere op kantoor. Daarnaast werk ik één dag of de afdeling die Strukton PULSE beheert. PULSE is het eigen systeem van Strukton Worksphere voor datagestuurd gebouwbeheer. We verzamelen die data via vele sensoren. Het is mijn taak daarvoor datapunten te coderen en te koppelen aan de juiste algoritmes. Als alles goed is ingesteld, wordt precies duidelijk hoe een gebouw presteert. De kennis voor deze installatietechnische functie heb ik opgedaan via interne opleiding. Ook deze expertise kan ik later goed gebruiken. En het zorgt nu voor de nodige afwisseling in mijn week!

Ik sta nu helemaal aan het begin van een hopelijk mooie carrière als adviseur in de wereld van bouw en architectuur. Met allerlei spannende ontwikkelingen die daarin wel een grote rol zullen gaan spelen. Dé grote opgaves worden de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Ik merk dat ik onderdeel ben van een generatie die gráág de wereld wil verbeteren. De opwarming van de aarde tegengaan, de oceanen schoonmaken, onze energie vergroenen. Ik ben zelf ook gemotiveerd om daaraan een steentje bij te dragen. Binnen dit vakgebied gaat me dat zeker lukken! 

Stageplaats bij Strukton Worksphere? Meer blogs? 

Bekijk de vacatures op onze vacaturesite, of doe een open sollicitatie! Ontdek de verhalen van onze collega's

Stageplaats bij Strukton Worksphere? Meer blogs? 

Bekijk de vacatures op onze vacaturesite, of doe een open sollicitatie! Ontdek de verhalen van onze collega's