Meer inzicht in uw gebouw dan ooit

Weten hoe uw gebouw presteert en gebruikt wordt, per verdieping en zelfs per ruimte.

Stelt u zich eens voor: als facility manager van een groot kantoorpand heeft u toegang tot een digitaal dashboard met een weelde aan realtime informatie over uw gebouw. Temperaturen, luchtkwaliteit, lichtsterkte, energieverbruik. En niet te vergeten: de bezettingsgraad per verdieping of zelfs per ruimte. Ik ken geen opdrachtgever die daar niet blij van zou worden. Het goede nieuws is dat wij op diverse plekken al proeven doen met die mogelijkheden.

Grenzen verleggen
De afgelopen jaren betekende slim gebouwbeheer vooral: inzicht in hoe de technische installaties presteren. Denk aan het energieverbruik en de aard en frequentie van storingen. Dit is geweldig bruikbare kennis, waarmee gericht te sturen valt op onderhoud, efficiëntie en energieverbruik. Dit vakgebied, de core business van Strukton Worksphere, is nog relatief nieuw, maar heeft zich al volop bewezen. Wij zetten hiervoor ons PULSE Analytics Platform in, waarmee we de installaties monitoren en een heldere terugkoppeling geven aan de beheerder. Intussen blijven dataverzameling en ‘internet of things’ zich supersnel ontwikkelen. Dus zijn er steeds meer mogelijkheden om vérder te gaan dan alleen ‘technische monitoring’.

De belangrijkste verruiming van ons inzicht gaat over hoe het gebouw precies gebruikt wordt en hoe dit invloed heeft op de prestaties ervan. Waar en wanneer is het rustig of druk? Welke types werkplekken en welke ruimtes zijn populair of juist onderbezet? Met die inzichten valt nog veel slimmer te sturen en te plannen. Ook is deze informatie handig voor de gebruikers zelf; denk aan een infoscherm bij de ingang waarop te zien is hoe druk het is in verschillende delen van het gebouw. 

“De belangrijkste verruiming van ons inzicht gaat over hoe het gebouw precies gebruikt wordt en hoe dit invloed heeft op de prestaties ervan.” “Slimme werkplekken verzamelen veel data op microniveau, die slim koppelen en combineren om de performance van het gebouw te verbeteren”

Gebouw van de toekomst
Ik zie een toekomst voor me waarin we gebouwen véél preciezer verwarmen, koelen, ventileren en efficiënter gebruiken. Dankzij kennis over het gebruik, maar ook dankzij nieuwe technische mogelijkheden tot zelfs op het niveau van individuele werkplekken. Zo werkten we in 2017 samen met Ahrend, fabrikant van kantoormeubilair, aan een proef met ‘slimme werkplekken’. Die bieden individuele gebruikers diverse mogelijkheden om aanpassingen te doen naar eigen behoefte. Met als belangrijke variabelen de hoogte van de temperatuur en de sterkte van de verlichting. Wat blijkt?

Door mensen op hun eigen werkplek de temperatuur te laten bepalen, valt zo’n 10 procent aan energie te besparen. De algemene temperatuur in het gebouw kon daardoor namelijk ruim twee graden omlaag. Tegelijk stijgt juist het gevoel van comfort bij de gebruikers. En last but not least: die slimme werkplekken verzamelen veel data op microniveau die slim te koppelen en te combineren is om de performance van het gebouw te verbeteren.

“De belangrijkste verruiming van ons inzicht gaat over hoe het gebouw precies gebruikt wordt en hoe dit invloed heeft op de prestaties ervan.” “Slimme werkplekken verzamelen veel data op microniveau, die slim koppelen en combineren om de performance van het gebouw te verbeteren”

Plaatsen we nu nog vooral losse sensoren die één doel dienen, in de toekomst zullen deze steeds multifunctioneler worden. Denk aan een sensor die niet alleen beweging registreert maar bijvoorbeeld ook de temperatuur, lichtsterkte en luchtkwaliteit. We mogen dan ook verwachten dat er de komende jaren onophoudelijk nieuwe oplossingen, sensoren, protocollen en platforms op de markt zullen komen. Met telkens meer mogelijkheden.

Strukton PULSE
Voor slim gebouwbeheer zetten we ons Strukton PULSE Analytics Platform in. Meer weten? Lees er meer over op de Strukton PULSE-website.

Benieuwd? Meer blogs? 

Bent u benieuwd wat de beste oplossingen zijn voor uw gebouw(en)? Ik kom graag langs om hierover met u in gesprek te gaan. Ontdek de verhalen van onze collega's

Ruud de Haas blogt:

Ik zie een toekomst voor me waarin we gebouwen véél preciezer verwarmen, koelen, ventileren en efficiënter gebruiken.


+31(0)6 27017674

Benieuwd? Meer blogs? 

Bent u benieuwd wat de beste oplossingen zijn voor uw gebouw(en)? Ik kom graag langs om hierover met u in gesprek te gaan. Ontdek de verhalen van onze collega's