The Green House opent zijn deuren

Een jaar geleden begonnen de gesprekken over de ontwikkeling van TheGreen House en nu opent het zijn deuren.

The Green House biedt ruimte aan een restaurant met een
eigen urban farm, en een vergadercentrum. The Green House versnelt de transitie
van een traditionele vastgoedontwikkeling naar een innovatieve circulaire
duurzame vastgoedontwikkeling. Een ontwikkeling die zijn investering
terugverdient en daarnaast ook nog grensverleggend is op het gebied van
duurzaamheid.

Initiatiefnemers
Strukton, Ballast Nedam en Albron hebben de ambitie
geformuleerd om een circulair horecapaviljoen te realiseren, inclusief een
haalbare circulaire businesscase. Samen zijn zij een partnerschap aangegaan van
minimaal 15 jaar voor de bouw en de exploitatie van The Green House. Strukton
en Ballast Nedam als ontwikkelaar, gebouweigenaar, energieleverancier en
onderhoudspartij en Albron als horeca conceptontwikkelaar en exploitant.

Hun gemeenschappelijke visie over circulariteit en de
gezamenlijke kernwaarden: samenwerkingsgericht, inspirerend, efficiënt en
toekomstbestendig, zijn in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen. Daarbij
zorgt het gezamenlijke belang voor een natuurlijke samenwerking. Hierdoor kwam
er ruimte om te pionieren.

Circulaire broedplaats
Vanaf de start is integraal gekeken naar hoe circulariteit
in alle fases het best kon worden toegepast. Hierdoor konden zeer veel innovaties
in de praktijk worden gebracht. Met het motto “right to copy” wordt de
gehanteerde aanpak actief gedeeld met bezoekers en de branche. Daardoor wordt
het dé circulaire broedplaats van Utrecht en omgeving.

Om een maximaal haalbare en opschaalbare circulaire business
case te bereiken is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire
businessmodellen. Daarnaast wordt de komende 15 jaar blijvend gezocht naar een
nog duurzamere exploitatie, bereidingswijzen en ingrediënten. De zoektocht
stopt dus niet als The Green House zijn deuren opent, maar gaat tijdens de
exploitatie gewoon door. Als een ‘living lab’, waardoor de successen ook
toegepast kunnen worden in andere omgevingen.

Schaalbaar
De samenwerkingen zorgen voor nieuwe businessmodellen. Deze
zijn gestoeld op haalbaarheid, zodat ze (dagelijks) uitvoerbaar zijn en
vervolgens een gezond rendement behalen. Dit maakt het mogelijk om ze zowel
operationeel als financieel op te schalen. Het concept van The Green House kan
daarnaast opnieuw worden ingezet op toekomstige projecten van de
samenwerkingspartners. Dat kan als compleet turn-key horecaconcept en in de
losse deelconcepten waaruit The Green House is opgebouwd.

Financierbaar
The Green House kent een solide financieringsconstructie. De
investering in het casco is beperkt door een vernuftig ontwerp met veel
reductie in materiaal én door partnerschap met leveranciers die materialen in
eigendom houden. Verder is The Green House remontabel; na 15 jaar wordt het
verplaatst en is de restwaarde gegarandeerd. Ook de termijn waarop de return on
investment op de exploitatie wordt gerealiseerd is drastisch gereduceerd door
de vele pay-per-use partnerships. Normaal gesproken geldt daar een termijn van
ongeveer 5 jaar voor. Nu wordt de return on investment al na 2 tot 3 jaar
behaald.

orecaconcept
Eten & drinken verbindt mensen. Tijdens deze verbinding,
zakelijk of informeel, staan mensen open voor informatie en inspiratie. The
Green House faciliteert dat doel , zodat het delen van het circulaire
gedachtegoed op gang komt. The Green House is een plaats waar mensen elkaar
treffen en waar circulariteit altijd aanwezig is zonder dat het je steeds voor
de voeten wordt geworpen. Vijf principes staan daarin centraal:

  • alles vertelt een verhaal omdat het een verleden heeft dan wel een toekomst;
  • 100% creativiteit en fun, we doen geen concessies aan comfort, smaak en ambiance;
  • de uitgangspunten van de Dutch Cuisine beweging vormen onze inspiratie;
  • transparantie: ‘we show all and hide nothing’;
  • minimaal 20 % van de workforce bestaat uit medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt..

Eten, drinken en gastvrijheid vormen de sleutel om bezoekers
met elkaar in contact te laten komen, barrières weg te nemen en ‘delen’ in gang
te zetten. The Green House wil circulariteit mainstream maken. Geen niche of
alternatieve sfeer, maar ook geen overdreven luxe. Toegankelijkheid staat
voorop. The Green House moet een plek zijn waar geïnteresseerden rondom
circulariteit samenkomen en eten & drinken.

The Green House is gebouwd naar een ontwerp van cepezed.

MEER OVER THE GREEN HOUSE

BELEEF THE GREEN HOUSE

De deuren zijn open. Ontdek alle verhalen achter The Green
House, kom proeven.

PROEF THE GREEN HOUSE

{interactieve PDF afbeelding}

Klik op de afbeelding en ontdek de innovatieve, duurzame
verhalen achter The Green House