Vastgoed in balans met BREEAM

Een BREEAM-certificering geeft je inzicht in het evenwicht tussen mens en gebouw, economie en ecologie, besparing en comfort.

Hoe kunt u gelukkig zijn en blijven? Dat hangt volgens mij af van een goede balans. Tussen inspanning en ontspanning. Tussen alledaagse en verrassende ervaringen. Tussen streven en bereiken. Dat geldt óók op wereldschaal. In hoe we nu met de aarde omgaan, is die balans nog ver te zoeken. Consumptie, energieverbruik, vervuiling – het is meer dan de aarde kan bieden en herstellen. Voelt u ook de verantwoordelijkheid om daarin stappen te zetten?

Ik in ieder geval wel. Zo probeer ik bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder lang te douchen en voedsel dat over de datum is niet klakkeloos weg te gooien. (Tip: ruik en proef eerst of het echt al bedorven is.) Ook heb ik ervoor gekozen om buiten mijn comfortzone te stappen en elektrisch te gaan rijden. Soms moet je iets gewoon dóen.

Het hele plaatje

Dat geldt ook voor organisaties. Ook zij kunnen kleine en grote stappen zetten om hun vastgoed in balans te brengen met de omgeving en de gebruikers. Als BREEAM-expert help ik hen daarbij. BREEAM is hét certificaat om de duurzaamheid van vastgoed(projecten) aan te tonen. Zowel voor het gebouw zelf, de techniek, als voor het beheer en het gebruik ervan.

Van nieuwbouw tot sloop, van kantoorgebouw tot gebiedsontwikkeling: met BREEAM weet u precies hoe duurzaam uw project is – én hoe u dat kunt verbeteren. De voordelen van die duurzame maatregelen hoef ik anno 2017 zelden nog uit te leggen. Lagere energiekosten, hogere waarde van het gebouw, meer productiviteit bij de gebruikers, een lagere vervuiling van het milieu. Die dingen spreken intussen voor zich. En niet onbelangrijk: het BREEAM-certificaat is een onomstotelijk bewijs voor de buitenwereld dat u duurzaamheid serieus neemt.

BREEAM: denk aan ……
“BREEAM: Denk aan energie, water, gezondheid, transport, afval en ecologie. Het gaat van de vogels en vlinders in de tuin, de uitstoot van het wagenpark, de toegankelijkheid voor rolstoelen, tot aan de glimlach op het gezicht van de gebruiker – kortom, het hele plaatje.”

Met de billen bloot

Zo’n proces van certificering levert ook veel kennis op. Op heel veel gebieden wordt een thermometer in het gebouw en het beleid gestoken. Als organisatie ga je intern met de billen bloot. Het gevolg: een kraakhelder inzicht in waar u staat. U kunt dénken dat u supergoed bezig bent, maar dan blijken er ineens allerlei verbeteringen mogelijk. KPI’s voor energieverbruik? Prima! Maar hoe wordt dit beleid gemanaged en gemonitord? Wat gebeurt er precies met alle meetgegevens? Wat als er afwijkingen zijn? Wanneer worden die gemeld? En hoe snel reageert de organisatie daarop? Vaak blijkt dat het beleid nog scherper kan.

Laagdrempelige stap: de pre-assessment

Certificering is natuurlijk een serieuze en spannende stap. Daarom laten veel van onze klanten een pre-assessment doen. Dat is een laagdrempelige manier om te kijken hoe een pand scoort binnen BREEAM. Ook erg handig als u een bepaalde ambitie heeft, bijvoorbeeld om meteen drie of vier sterren te scoren. Dan kunt u vooraf precies zien welke verbeteringen nog nodig zijn om dat doel te bereiken. Dat zorgt ook voor minder verrassingen tijdens het traject van certificering zelf.

Maar belangrijker nog dan het aantal sterren is het feit dát je als organisatie de stap zet, verantwoordelijkheid neemt en echt commitment laat zien. Soms moet je iets gewoon dóen.

Concreet verduurzamen met BREEAM-NL

BREEAM-NL is een instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Lees hier meer over drie recente, toonaangevende projecten die beloond zijn met in totaal maar liefst 61 BREEAM-sterren.

Anke van Leeuwen

Een BREEAM-certificering geeft inzicht in het evenwicht tussen mens en gebouw, economie en ecologie, besparing en comfort.


+31 6 22993202

Meer weten over verduurzamen en BREEAM? Meer blogs?

Minder kosten, meer productiviteit en gezondheid, meer waarde. Benieuwd naar hoeveel voordeel een BREEAM-certificering of pre-assessment voor jouw organisatie en vastgoed kan betekenen? Ontdek de verhalen van onze collega's

Meer weten over verduurzamen en BREEAM? Meer blogs?

Minder kosten, meer productiviteit en gezondheid, meer waarde. Benieuwd naar hoeveel voordeel een BREEAM-certificering of pre-assessment voor jouw organisatie en vastgoed kan betekenen? Ontdek de verhalen van onze collega's