Duurzame data in de lift

Patrick van Geffen, programmamanager bij Worksphere over de mogelijkheden van PULSE: platform voor datagedreven dienstverlening.

Hoeveel energie een gebouw verbruikt, hoe vaak de luchtbehandelingskast aanslaat, hoe warm het er is: dankzij ons platform PULSE Core weten we ontzettend veel over de panden die we beheren. Ook kunnen we tot op zekere hoogte voorspellen waar en wanneer onderhoud nodig is. Voordat een storing optreedt dus. Die combinatie van energiemonitoring en voorspelbaar onderhoud is wereldwijd uniek. Het levert onze klanten en onszelf vier grote voordelen op. Ten eerste zijn gebruikers tevreden omdat het gebouw waarin ze werken of verblijven comfortabel is. Niet te warm, niet te koud, niet te licht, niet te donker. Voordeel twee: omdat we onderhoud kunnen voorspellen, voorkomen we storingen. Het derde voordeel is dat we dankzij Strukton PULSE onze dienstverlening kunnen verbeteren. Het platform ontwikkelt zich immers steeds verder. En voordeel vier: dankzij Strukton PULSE werken we efficiënt. We kunnen namelijk veel van de beheersdiensten op afstand regelen. We hoeven niet meer voor elke klus een monteur op pad te sturen, dat scheelt tijd en geld.

 

“Hoe kom ik van label G naar label C, wat kost me dat en in hoeveel tijd verdien ik die investering terug?” “De combinatie van energiemonitoring en voorspelbaar onderhoud is wereldwijd uniek en levert ons en onze klanten grote voordelen op.”

Van energielabel G naar C

Iets anders moois levert de samenwerking op met e-nolis. Deze spin-out bedacht de Energy Navigator. Onderdeel hiervan is de Energie benchmark, die haarscherp het verschil aangeeft tussen het energielabel van een gebouw in het ontwerp en het energielabel van datzelfde gebouw in de praktijk. Daar zitten soms grote verschillen tussen: maar liefst 65 procent van de gebouwen verbruikt meer energie dan het energielabel aangeeft, zo ontdekte e-nolis. Belangrijk om te weten, want vanaf 2023 moeten gebouwen groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. De Energy Navigator, die we gaan integreren in Strukton PULSE, biedt niet alleen inzicht in het verschil tussen ontwerp en werkelijkheid, het zet ook besparingsmogelijkheden op een rij met bijbehorende businesscase. Met andere woorden: hoe kom ik van label G naar label C, wat kost me dat en in hoeveel tijd verdien ik die investering terug? Als het gaat om duurzaam gebouwbeheer en kostenbesparing is dat natuurlijk heel waardevolle informatie.

Druk op de knop

In de Energy Navigator van e-nolis zit nog een andere mooie tool die we ook in PULSE Core integreren: de Energieanalyse module. Op basis van de gebouwdata die we via PULSE Core hebben verzameld, kan deze module met een druk op de knop aangeven waar we nog energie kunnen besparen en wat daarvan de kosten zouden zijn. Natuurlijk kunnen we bij Strukton Worksphere zelf ook zo’n energiescan maken – dat doen we dan ook veelvuldig – maar dat gaat niet via zo’n geautomatiseerd proces. Zo’n module is natuurlijk reuzehandig, voor de klant en voor ons. Je krijgt de bespaarmogelijkheden én bijbehorende businesscase op een presenteerblaadje aangereikt.

“Hoe kom ik van label G naar label C, wat kost me dat en in hoeveel tijd verdien ik die investering terug?” “De combinatie van energiemonitoring en voorspelbaar onderhoud is wereldwijd uniek en levert ons en onze klanten grote voordelen op.”

Warm werkblad

Een noviteit van een wat andere orde is de Comfortwerkplek van Ahrend. Dit bureau van deze projectinrichter kun je ‘aan’ zetten, letterlijk. Elke gebruiker kan de biodynamische verlichting, warmte, koeling en werkplekhoogte instellen zoals hij dat wil. Het werkblad wordt warm, dus de bekende koude handen zijn verleden tijd. Omdat het ook de directe omgeving verwarmt, is het voor de gebruiker heerlijk behaaglijk, zonder dat er een cv-installatie aan te pas komt. Die cv-installatie verwarmt natuurlijk wel andere ruimtes, maar in bijvoorbeeld de gangen mag het best een paar graden koeler zijn. De data uit de Comfortwerkplek integreren we in PULSE Core, zodat we optimaal inzicht hebben in bezetting, temperatuur rondom een bureau en energieverbruik. Wat je noemt energie en geld besparen zonder comfort in te leveren. Kortom, duurzame data zitten in de lift – en in de rest van het gebouw.

Patrick van Geffen

“De combinatie van energiemonitoring en voorspelbaar onderhoud is wereldwijd uniek en levert ons en onze klanten grote voordelen op”


+31 6 53459743

Meer blogs? 

Ontdek de verhalen van onze collega's