Samenwerken op de meest innovatieve campus van Europa

De meest duurzame campus van Europa, dat is wat de High Tech Campus in Eindhoven in 2025 wil zijn. Hoe? Onder andere door slimmer samen te werken met Campus Site Management, de facilitaire leveranciers en de op de campus gevestigde bedrijven.

Met een ondertekening van een samenwerkingsconvenant tussen de zeven grootste strategische facilitaire partners: Strukton Worksphere (techniek), Beelen (afval), CSU (schoonmaak), Trigion (beveiliging), Dolmans (landschap), Eurest (horeca) en KIEN Facility Management (managing agent) kunnen de eerste stappen nu officieel worden gezet. Achter de schermen werkt de Facility Management-coalitie al aan drie verschillende business cases: Klantreis, Schoonmaakonderhoud en Energieneutrale campus.

Samenwerken
Volgens Frans Schmetz, directeur van Campus Site Management, is deze samenwerking belangrijk om bedrijven en startups nóg beter te kunnen faciliteren. Harry Arends van Campus Site Management voegt daar aan toe: “Door integraal in te kopen en met de FM-coalitie vanuit meerdere perspectieven naar verbetertrajecten te kijken, kom je tot betere oplossingen om de efficiëntie te verbeteren en het serviceniveau te verhogen”.

Innovatief en duurzaam
Het doel om in 2025 de meest innovatieve en duurzame campus van Europa te zijn is ambitieus, zegt Arends. “We kijken nu naar het energie- en onderhoudsbeheer. In de huidige situatie besparen we al flink op energie en CO2 uitstoot door het KWO-systeem (Koude- en Warmte Opslag). Maar we zoeken naar een nog duurzamere oplossing. Het enige dat nog ontbreekt is energieopwekking.”

De komende tijd gaat Sjef Wijnen van Strukton Worksphere met verschillende partijen in gesprek over mogelijke scenario’s: “We streven naar een 0 op de meter, hoe we dat precies gaan invullen is nog onduidelijk. Door slimme oplossingen zoals sensoring kunnen we al veel energie besparen. Misschien willen we naar een pay per use model, waar energie wordt ingekocht en alleen verbruik wordt belast. Maar we kijken ook naar manieren om energie terug te geven. Misschien kan dat met meer zonnepanelen, maar misschien wordt er het komende jaar iets compleet nieuws uitgevonden hier op de campus. Dat zouden we dan graag willen gebruiken.”

Lees meer...

Lees het hele nieuwsbericht op innovationorigins.com