De tijd van afwachten is voorbij

In minder dan anderhalve generatie zal Nederland energieneutraal zijn. Mijn ambitie? Bedrijven hiermee op weg helpen.

Hoeveel generaties denkt u vooruit? In 2050 moeten we in Nederland bijna helemaal energieneutraal leven en werken, zo heeft de minister bepaald. Dat duurt nog minder dan anderhalve generatie. Wat is daarbij uw eerste reactie? ‘Dat duurt nog wel even’, of ‘Dat is al behoorlijk snel’?

Als u het mij vraagt: het lijkt misschien nog ver weg, maar eigenlijk hebben we verrassend weinig tijd voor deze complete verandering van de Nederlandse energiehuishouding. Voor mij als energieconsultant is dat een grote motivatie om bedrijven hiermee op weg te helpen.

Heeft u nog argumenten nodig?
Voor bedrijven zijn er in ieder geval twee heel pragmatische redenen om te verduurzamen. (Behalve de wens om de planeet te redden, bedoel ik dan.) De eerste is dat verduurzaming simpelweg geld gaat opleveren – sneller dan u misschien zult denken. En de tweede is dat er steeds strengere wet- en regelgeving komt die zal leiden tot een verduurzamingsgolf in het hele bedrijfsleven. Bestaande gebouwen moeten voor 2023 een groen energielabel hebben, en nieuwe gebouwen moeten vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn. Hoe gaan we dat doen?

Binnen vijf jaar terugverdiend
Een goed vertrekpunt voor verduurzaming is: weten waar u nú staat. Voor een snel inzicht biedt Strukton Worksphere een quickscan aan. Dan kom ik (of een collega) langs om een inventarisatie te maken van de huidige energiesituatie en van alle kansen om te besparen. Ik let vooral op maatregelen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen. Meestal rollen er zo’n tien tot vijftien van zulke maatregelen uit een quickscan. Dat gaat van zuinigere verlichting tot aan een betere inrichting van het gebouwbeheersysteem. Wist u dat met dat laatste vaak al zo’n 10% kostenbesparing te behalen valt?

Van energie-audit naar verduurzamingsplan
Bij grotere bedrijven (vanaf 250 FTE) gaan we een paar stappen verder. Dat moet ook, want de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) verplicht zulke bedrijven om een energie-audit te laten doen. In deze audit analyseren we het energieverbruik en laten we uitgebreid zien welke mogelijkheden er zijn om te besparen. Bij meerdere gebouwen kan daaruit een plan rollen om de slechtst presterende gebouwen het eerst aan te pakken. We hebben zulke energie-audits gemaakt voor onder meer Delta Lloyd en De Bijenkorf.

Bedrijven die serieus aan de slag willen met verduurzaming, laten vervolgens samen met Strukton Worksphere een verduurzamingsplan opstellen en maken daarin afspraken voor maatregelen in de toekomst. Een ideaal instrument als basis voor het strategische en duurzaamheidsbeleid.

"Het verduurzamingsplan: een ideaal instrument als basis voor het strategische- en duurzaamheidsbeleid.”

Verder vooruitkijken
Bij elk bedrijf liggen er dus kansen voor het grijpen om binnen enkele jaren al geld te besparen en het energielabel te verbeteren. Wel is het handig om alvast verder in de toekomst te kijken. Is de verwarmingsketel aan vervanging toe, dan kan het een goed idee zijn om nu alvast te investeren in een duurzamere oplossing, zoals een warmtepomp of een warmte-koudeopslaginstallatie.

Heeft u hulp nodig bij dat vooruitkijken? Doe dan vooral een beroep op mij of mijn collega’s. Wij kunnen u wegwijs maken in de wereld van energiebesparing, wettelijke eisen en – niet te vergeten – terugverdientijden. Dan weet u precies hoe u uw bedrijf op koers krijgt voor de nieuwe regelgeving en een energieneutrale toekomst. De tijd van afwachten is voorbij!

Nog een tip:
Met de software van Strukton PULSE kunt u het volledige energieverbruik van uw gebouw(en) in de gaten houden én bijsturen. Ook is er daardoor optimaal onderhoud mogelijk, zodat installaties langer meegaan en efficiënter blijven werken.

Meer weten over verduurzamen?  Meer blogs? 

Onze energieconsultants gaan graag met u in gesprek. Ontdek de verhalen van onze collega's

Maurice Oost

Een goed vertrekpunt voor verduurzaming is: weten waar u nú staat.


+31 (0)6 1009 9350

Meer weten over verduurzamen?  Meer blogs? 

Onze energieconsultants gaan graag met u in gesprek. Ontdek de verhalen van onze collega's