Nieuwbouw HU gegund aan BESIX en Worksphere

Hogeschool Utrecht heeft het consortium SPARK, een combinatie van BESIX en Strukton Worksphere, opdracht verleend voor nieuwbouw en onderhoud.

Hogeschool Utrecht heeft het consortium SPARK, een combinatie van BESIX en Strukton Worksphere, opdracht verleend voor nieuwbouw en aansluitend 15 jaar onderhoud als sluitstuk van een jarenlang huisvestingsprogramma van de Hogeschool Utrecht. Zomer 2016 start de realisatie van deze nieuwbouw op de locatie van de huidige parkeerplaats Bolognalaan, Utrecht. December 2017 zal deze aanwinst voor het Utrecht Science Park worden opgeleverd.

Dit efficiënte, flexibele en duurzame gebouw van ca. 22.000 m2 is ontworpen door het gerenommeerde Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. De mooie vormgeving, de voorzieningen, de inspirerende uitstraling en de gastvrije sfeer van het gebouw zullen de gebruikers verrassen; er ontstaat een ‘SPARK’. Gebruikers komen elke dag met plezier naar het gebouw om er te studeren en te werken, om elkaar én het bedrijfsleven te ontmoeten. Deze nieuwbouw biedt zeven instituten van de Hogeschool Utrecht een herkenbaar ‘thuis’; het atrium, de instituutspleinen en het café bieden alle ruimte om mensen samen te brengen en te verbinden.

Duurzame toekomst
Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het ontwerpproces centraal gestaan. Dit heeft zich onder andere vertaald in de toepassing van ledverlichting, warmte-koudeopslag en PV-cellen, waardoor het gebouw de basis legt voor energieneutraliteit. Het gekozen installatieconcept draagt niet alleen bij aan duurzaamheidsdoelstellingen; het borgt bovenal een prettig en comfortabel binnenklimaat voor de gebruikers. BREEAM-excellent is hierbij ons uitgangspunt.

Onderhoud & beheer
Ook in de 15 jaar exploitatiefase wordt het onderhoud duurzaam uitgevoerd; de inzet van elektrische scooters en auto’s en maximaal hergebruik van vrijgekomen materialen is voorzien. Met de inzet van het innovatieve Strukton PULSE, hét gebouwonderhoud en beheerplatform, ondersteunen wij het correctief en preventief onderhoud en optimaliseren wij continu de duurzaamheidsdoelstellingen.

Betrokken partijen
Dit DBM-contract wordt uitgevoerd door het consortium SPARK; hierin hebben BESIX en Strukton Worksphere ieder een gelijk aandeel.